Η καλλιέργεια πατάτας είναι ριζωμένη σε βάθος χρόνων αφού αποτελούσε κύρια και χρυσοφόρα παραγωγή για το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του χωριού. Η πατάτα Αετολόφου ήταν και συνεχίζει να είναι από τα προϊόντα που οι καταναλωτές ζητουν με επιμονή.
Ενα πολύ σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί για τον Αετόλοφο η καλλιέργεια οπορωκηπευτικών.Η καταλληλότητα και η σύνθεση του εδάφους ειναι τα συστατικά στοιχεία των νόστιμων και πολύ διαδεδομένων προϊόντων αυτής της κατηγορίας
Οι αγρότες του χωριού έχουν τεράστια πείρα αλλά και μεράκι σε τέτοιο βαθμό που τα προϊόντα τους να γίνονται ανάρπαστα τόσο στην τοπική αλλά και στην ευρύτερη αγορά. Εχουν καταφερει να συνδέσουν την ποιότητα με τον τόπο παραγωγής τον Αετολόφο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κερδίζουν καθημερινά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών αλλά και οι ίδιοι να έχουν μεγαλύτερη ευημερία.
Τελευταία, μεγάλη μερίδα καταλαμβάνει η καλλιέργεια λαχανικών με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα. Κι εδώ οι παραγωγοί του Αετολόφου κάνοντας χρήση ενναλκτικούς τρόπους παραγωγής των προϊόντων εφάρμοσαν τη μέθοδο του θερμοκηπίου η οποία κερδίζει δυναμικά έδαφος και είδαν το εισοδημά τους να αυξάνεται καθώς και σε αυτή τη φάση το αποτέλεσμα της ποιότητας καταφέρνει να είναι εφάμιλο της συμβατικής καλλιέργειας σε ανοιχτό χώρο. Σαφώς και συνηγορούν το έδαφος και η σύνθεσή του.
Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις εχουν οικογενειακό χαρακτήρα αλλά λογω της αυξανόμενης ζήτησης των προϊόντων τίποτα δεν αποκλειει να έχουν μεγαύτερη ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον.
Ο Αετόλοφος είναι κατ’ εξοχήν αγροτική και μάλιστα δενδροκομική περιοχή. Η καλλιέργεια του μήλου καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιργούμενης γης με ετήσια παραγωγή 18 Χιλ. τόνους.
Εδώ βρίσκει κανείς όλες σχεδόν τις ποικιλίες, golden delicious, starking και red delicious, gran Smith (ξινόμηλα), φιρίκια, Οι κόκκινες ποικιλίες καταλαμβάνουν το 65% της παραγωγής. Στις μέρες πάντως οι γηγενείς και τοπικές ποικιλίες θεωρούνται ασύμφορες καλλιεργητικά και με πολύ μικρή απόδοση, γι’ αυτό προτιμώνται οι Ιταλικές και οι Ολλανδικές.