asas

Τα νεα μας

Από το χωριό και το Δήμο μας!

Αετολοφιτης παραγωγος φρουτων μιλαει αποκλειστικα στη σελιδα μας...

Αετολοφιτης παραγωγος φρουτων μιλαει αποκλειστικα στη σελιδα μας...

 Ο κύκλος της συγκομιδής του κερασιού σχεδόν ολοκληρώθηκε στον Αετόλοφο και η σελίδα μας είχε μια καλή ευκαιρία να επισκεφθεί κερασώνα συγχωριανού μας.

Προσεγμένο κτήμα σύγχρονη καλλιέργεια και υγιέστατα δένδρα με τη φροντίδα και το μεράκι του Αετολοφιτη παραγωγού.

Η συζήτηση μας ξεκίνησε από το στάδιο του δεσίματος του καρπού, όπως λέγεται, με τον κ. Χρηστο Ηλιάδη να επισημαίνει ότι αρχικά όλοι οι παραγωγοί φοβήθηκαν τις καιρικές συνθήκες με τις χαμηλές θερμοκρασίες αφού υπήρχε ο κίνδυνος να οδηγηθούν τα δένδρα σε ακαρπία. Ευτυχώς όμως το πρόβλημα δεν ήταν μεγάλο και οι σχετικά καλές τιμές πώλησης ήρθαν να εξομαλύνουν την κατάσταση.

Περπατώντας μέσα στο κτήμα και ανοίγοντας περισσότερο τη συζήτηση ανάμεσά μας τον ρωτήσαμε ποια είναι τα μυστικά της καλλιέργειας για ένα τόσο υγιή περιβόλι με αξιοζήλευτα κεράσια.

Δεν υπάρχουν μυστικά μας απάντησε.

Στον Αετόλοφο έχουμε ΄΄γερά΄΄ χωράφια.

Όμως αν η φροντίδα και πιστή τήρηση των κανόνων καλλιέργειας είναι μυστικά τότε αυτή είναι η επιτυχία.

Όσο μας μιλούσε για τη σοδειά του άλλο τόσο φαινόταν στα μάτια του και στις κινήσεις το πάθος να πρωταγωνιστεί με τα καλύτερα προϊόντα και μας εξηγούσε ότι το κάθε δένδρο το θεωρεί σαν παιδί του. Το προσέχω λέει... κι αυτό με ανταμείβει.

Βέβαια υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά μια καλλιέργεια, όπως οι καιρικές συνθήκες όπου εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Κι αν περιμένουμε να μας βοηθήσει η πολιτεία, είπε γελώντας είναι να πάρουμε τα βουνά.

Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση να αποζημιωθούμε αντικειμενικά σε μια καταστροφή. Ο καδένας μαζεύει τα κομμάτια του κι όσες δυνάμεις του έχουν απομείνει και ξανά απ’ την αρχή.

Μας εξήγησε ότι ο ίδιος οργάνωσε γενικά τις καλλιέργειες του όπως αυτή του κερασιού σε μια βάση καθαρά επιχειρηματικού αγροτικού χαρακτήρα με ακριβέστατη καταγραφή εσόδων εξάδων ώστε να προσδιορίζει το κόστος παραγωγής αλλά και να συντάσσει τον προϋπολογισμό για την επομένη καλλιεργητική περίοδο.

Φτάνοντας να μιλήσουμε για το κόστος παραγωγής μας υπογράμμισε ότι... εδώ είναι το μεγάλο θέμα. Δεν μπορώ να καταλάβω λέει πως σαν αγρότες της περιοχής, έχουμε πέσει στην καταστροφική παγίδα της εσωστρέφειας. Είναι αυτή που δεκαετίες ολόκληρες δεν μας επιτρέπει να κάνουμε ριζοσπαστικές κινήσεις ώστε και το κόστος των προϊόντων να μειωθεί αλλά και παραπέρα ανάπτυξη να υπάρξει.

Όλοι απορούμε γιατί τα προϊόντα μας διακινούνται με τιμές δεκαετίας του 1980.

Μα ο τρόπος και η λογική της πώλησης είναι ακόμα της εποχής εκείνης. Πως εγώ να αμειφτώ περισσότερο. Πως να περιμένει ο παραγωγός καλύτερες τιμές όταν γίνεται βορά στην αρένα του ελεύθερου εμπορίου περιμένοντας στην πλατεία του χωρίου μήπως και τυχόν πετύχει κανένα έμπορο περαστικό ενώ τα μήλα κρέμονται στις μηλιές Σεμπτεμβρη μήνα, έτοιμα για συγκομιδή. Αυτός δε λέγεται πωλητής παραγωγός. Μάλλον ΄΄πρόβατο επί σφαγή΄΄ μπορεί να χαρακτηριστεί. Κι άντε να καθαρίσεις λογαριασμό μετά. Το εμπόριο μας εξηγεί είναι πάνω απ όλα ψυχολογία. Και πως να την αποκτήσεις όταν σε ζώνουν τα φίδια με το κόστος παραγωγής να σε πνίγει, και τέλος να ακούς και το γνωστό πλέον σε όλους.... 0,30€ και ψαλίδι. Και ας μη μπλέξουμε τώρα με ισοτιμίες. Αυτή η τιμή των μήλων δεν υπερβαίνει τις 150 δρχ. της δεκαετίας του ΄80 με υποπολλαπλάσιο το κόστος των γεωργικών εφοδίων.

Χρεώνει το μεγαλύτερο λάθος στην Ελληνική Πολιτεία την κατάργηση της Αγροτικής Τράπεζας. Το μεγάλο όπλο του Έλληνα αγρότη. Κι εδώ δεν άνοιξε ρουθούνι ενώ για κάθε άλλο ψυλου πήδημα καιγόταν η Αθήνα κι όλη η Ελλάδα. Μα είναι δυνατόν;

Είναι δυνατόν να συντηρούμε ακόμα έναν καταστροφικό εγωισμό και μια αρρωστημένη υπερηφάνεια ότι ο καθένας ξεχωριστά πούλησε ακριβότερα τα προϊόντα από τον άλλον με τιμές επιστημονικής φαντασίας; Μακάρι μας εξηγεί μακάρι να ήταν όπως περιγράφεται κάθε φορά αλλά η αλήθεια είναι άλλη. Φαίνεται όταν δεις το συνάδελφο σου στο χωράφι με το ΄΄τσακνο στο ντεπόζιτο του τρακτέρ΄΄ στην αρχή της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Εκεί είναι η πικρή αλήθεια. Αυτός κι αν λέγεται ΄΄ραγιαδισμός΄΄. Κάποτε ξεγελάγαμε τον Τούρκο κατακτητή με την ευφυΐα μας για να ξελεφτερωθούμε και τώρα ξεγελάμε τον ίδιο μας τον εαυτό για σκλαβωθούμε μες τα χρόνια λιμνάζοντα προβλήματα. Προβλήματα που με οργάνωση και τακτική μπορούμε να λύσουμε

Κι όταν λέω συνάδελφο μας εξηγεί, εννοώ τον αγρότη που ζει την οικογένεια, σπουδάζει παιδιά και πληρώνει όλα τα έξοδα του παλεύοντας με τη γη και τον καιρό. Δεν είναι για μένα συνάδελφοι οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι των 45 ετων που τείνουν να γίνουν περισσότεροι κι από μας. Μα τι είναι αυτο το πράμα.... αναρωτιέται. Πήγα εγώ να δικηγορήσω η να κάνω τον τροχονόμο η το γιατρό όταν φεύγω απ’ το χωράφι μου; Και να θέλω να πληρωθώ κι ολας. Ε δεν πάμε καλά.

Σ αυτο το σημείο της κουβέντας η φωνή δυνάμωσε για να μπορέσει να πνίξει την αδικία αλλά μάταια.

Δεν είναι μόνο αυτά μας είπε ο Χρηστος Ηλιάδης.

Πρέπει να δούμε πολύ μακριά να αρπάξουμε τις ευκαιρίες που μας δίνει η τεχνολογία και οι προοπτικές που υπάρχουν μέσα από τις συνεργασίες, τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών. Ομάδες παραγωγών όχι στον τίτλο μόνο αλλά ουσιαστικής μορφής. Έτσι δεν σε παίρνει κανείς στα σοβαρά. Έχουμε δει και τέτοιες ομάδες διάττοντες αστέρες που χάθηκαν μέσα στην κοντόφθαλμη και κουτοπόνηρη προοπτική. Αφού αυτά ήταν τα συστατικά τους. Πρέπει πάνω απ’ όλα, όπως είπα και πιο πριν να σπάσουμε τα δεσμά της εσωστρέφειας. Να αναζητήσουμε μέσα από οργανωμένες ενέργειες, αγορές και τρόπους διάθεσης των προϊόντων. Την Κρήτη, τη Μακεδονία και το Πήλιο ας μου πει κάποιος. Ποιος τους οδήγησε να κατακτούν ξένες αγορές; Απ οσο γνωρίζω μέσα από συνεταιριστκες οργανώσεις ΄΄ξαμολήσαν΄΄ επαγγελματίες πωλητές οργάνωσαν κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα τη διοίκηση και τη συσκευασία των προϊόντων ενώ παράλληλα μείωσαν το κόστος παραγωγής με απ’ ευθείας αγορά των πρώτων υλών απ’ τους προμηθευτείς πετυχαίνοντας σαφώς καλύτερες τιμές. Ε πως να μη μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Κλείνοντας ευχήθηκε να συναιτιστούμε και προσαρμοστούμε σαν αγρότες στις σύγχρονες απαιτήσεις οργάνωσης της παραγωγής, πώλησης και προώθησης των προϊόντων μας. Αλλιώς... ΄΄μαύρη ειν΄η νύχτα στα βουνά΄΄ τόνισε χαρακτηριστικά με περίσσια δόση χιούμορ.

Αυτή λοιπόν ήταν η ουσιαστική συζήτηση με το Χρηστο Ηλιάδη Αετολοφιτη παραγωγό φρούτων. Όλα τα σημεία ήταν άκρως ενδιαφέροντα καθώς είχαν την ΄΄υπογραφή΄΄ από τον άνθρωπο που οργάνωσε τη δουλειά του σε Επιχειρηματικά πρότυπα με έκδηλο το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό για παραπέρα ανάπτυξη όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και με την προτροπή των συναδέλφων του να σταθούν στο ύψος των συνθηκών που διαμορφώνονται από δω και στο εξής. Τέλος αφού μας ξενάγησε στο υπέροχο κερασωνα του μας ευχαρίστησε που η ιστοσελίδα του χωριού επισκέφθηκε το κτήμα όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες. Είπε δε ότι τα τσιπουρακια της Κυριακής στο καφενείο είναι κερασμένα απ τον ίδιο δείχνοντας έτσι αν μη τι άλλο τη ευγένεια του χαρακτήρα του.

Καζάνι που βράζει ο Αετόλοφος
Ξανά σε λειτουργία η υπερσύγχρονη γεφυροπλάστιγγα ...
 
Αετόλοφος
21 Νοεμβρίου 2021
Αγαπητοί μου ενορίτες, μετά από πολύ καιρό αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας, αρχικά δια της παρούσης και κ...
679 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
29 Μαϊος 2021
Σε προγραμματισμένες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας θα προχωρήσ...
1382 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
23 Απριλίου 2021
Μια πρώτη ενημέρωση για τις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας Σάββατο ΛΑΖΑΡΟΥ, Θ. Λειτουργία πρωί, ώρα 07:30 Κυριακή ΒΑΙΩΝ, Θ....
846 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
21 Απριλίου 2021
Κατόπιν επικοινωνίας με την ΔΕΥΑ Αγιας μας ενημέρωσαν πως η διακοπή στη παροχή υδρευσης οφείλεται σε βλάβη στην πομώνα α...
736 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
14 Απριλίου 2021
Αγαπητοί μου ενορίτες, Το ερχόμενο Σάββατο 17 Απριλίου 2021, εκτάκτως θα τελέσουμε θεία λειτουργία <<ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟ...
855 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
31 Μαρτίου 2021
  Δεν έχει υπάρξη τέτοια εικόνα απαξίωσης ενός τόπου, στα ιστορικά χρονικά. Ο Αετόλοφος έρμαιο στην τύχη του το μόν...
1045 Εμφανίσεις

Επικοινωνηστε μαζι μας για κάθε πληροφορία σχετικά με τον Αετόλοφο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies που διασφαλίζουν την καλύτερη εμπειρία.