asas

Τα νεα μας

Από το χωριό και το Δήμο μας!

Αετολοφος... ό,τι απέμεινε από τη λάμψη του Βυζαντίου

panagia1

Το Βαθύρεμα βρίσκεται κοντά στην Αγιά σε απόσταση 3 χλμ από αυτή. Είναι μια περιοχή με διάφορες γεωργικές καλλιέργειες και τίποτα δεν δείχνει, ότι κάποτε ήταν σπουδαίος οικισμός της περιοχής.

Πριν αναπτυχθεί η Αγιά τον 17ο αι., το Βαθύρεμα ήταν ο μεγαλύτερος οικισμός της περιοχής και πολλοί ειδικοί ερευνητές της περιοχής, όπως ο αρχαιολόγος Ν. Γιαννόπουλος, πιστεύουν, ότι ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας μετά την παρακμή της βυζαντινής πόλης Βέσαινα, η οποία βρισκόταν στη θέση του σημερινού Αετολόφου, που παλιότερα λεγόταν Δέσιανη.

Στα 1665-1690 ο οικισμός του Βαθυρέματος καταστράφηκε από τους Τούρκους και από τότε ο η περιοχή αυτή δεν ξανακατοικήθηκε.

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι εδώ υπήρχε οικισμός από την Αρχαιότητα ακόμη. Στα συμπεράσματα αυτά συνηγορούν διάφορα ευρήματα, που βρέθηκαν στην περιοχή, όπως αρχιτεκτονικά μέλη και ενεπίγραφες στήλες, που χρονολογούνται από την όψιμη αρχαιότητα, την παλαιοχριστιανική περίοδο και φθάνουν μέχρι την βυζαντινή εποχή.

Οι νεότερες έρευνες, που έγιναν από τον Ν. Νικονάνο επιβεβαίωσαν την άποψη του Ν. Γιαννόπουλου, ότι τα τρία μνημεία που βρίσκονται στην περιοχή, η Παναγία στον Αετόλοφο και οι δύο ναοί του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας στο Βαθύρεμα, έχουν βυζαντινό χαρακτήρα.

Στη ερειπωμένη μονή του Αγίου Αθανασίου υπάρχει στην Αγία Τράπεζα μία επιτύμβια στήλη, ενεπίγραφη, των Ρωμαϊκών χρόνων και δίπλα της ένα τμήμα άλλης στήλης, χωρίς επιγραφή. Στην κόγχη της πρόθεσης είναι εντοιχισμένο τεμάχιο κιονίσκου.

Ωστόσο διατυπώθηκε και η άποψη, ότι πολλά από αυτά τα αρχιτεκτονικά μέλη μπορεί να έχουν μεταφερθεί στο Βαθύρεμα από γειτονικούς οικισμούς, όπως από το γειτονικό βυζαντινό οικισμό της Βέσαινας, που βρισκόταν στην περιοχή, όπου σήμερα βρίσκεται ο οικισμός του Αετολόφου, ή από την Ανάβρα.

Ο μεγάλος, όμως, αριθμός βυζαντινών οστράκων, που βρίσκονται ακόμη και επιφανειακά στους αγρούς της περιοχής και χρονολογούνται από τον 11ον  αι. και μετά, οδήγησε τους ειδικούς στο συμπέρασμα, ότι στο Βαθύρεμα υπήρχε σίγουρα οικισμός, τουλάχιστον από τον 11ο αι. μέχρι την καταστροφή του, στα τέλη του 17ου αι.

Κατά τον Δ. Αγραφιώτη, ο οποίος επί σειρά ετών διετέλεσε διευθυντής του Γενικού Αρχείου του Κράτους στην Αγιά, η Βέσαινα, την επισκοπή της οποίας  γνωρίζουμε από τον 11ο αιώνα, θα πρέπει να υπήρχε στο χώρο του Βαθυρέματος, όπου και βρέθηκε η ενεπίγραφη στήλη που αναφέρει τη «χώραν Βεσαίνης», και όχι στη θέση που σήμερα βρίσκεται ο Αετόλοφος. Σύμφωνα μάλιστα με την τοπική παράδοση, πιστεύεται, ότι το Βαθύρεμα ήταν το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής, προτού αναπτυχθεί η Αγιά. Γι’ αυτό οι Τούρκοι, όταν το κατέκτησαν, το ονόμασαν «Μπουγιούκ-κιόϊ», δηλαδή. «Μεγάλο χωριό», προφανώς γιατί, πράγματι, θα ήταν ο πιο μεγάλος οικισμός στην περιοχή.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Βασίλειος Ν. Τσολάκης
Ο Βασίλειος Ν. Τσολάκης γεννήθηκε στον Τύρναβο, όπου τελείωσε την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του.

Είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, διπλωματούχος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος πτυχίου του ΥΠΕΧΩΔΕ για μελέτες δημοσίων Έργων.

Άρχισε την επαγγελματική του δραστηριότητα το έτος 1967 στη Λάρισα, όπου εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας μέχρι το έτος 2007 και ασχολήθηκε με κάθε είδους έργα τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα.

29 Αυγούστου, στον Αετόλοφο... ο Ιωάννης ο Πρόδρομ...
΄΄Η 23η του Αυγούστου ήταν κάποτε.. μια άλλη μέρα ...
 
Αετόλοφος
21 Νοεμβρίου 2021
Αγαπητοί μου ενορίτες, μετά από πολύ καιρό αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας, αρχικά δια της παρούσης και κ...
713 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
29 Μαϊος 2021
Σε προγραμματισμένες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας θα προχωρήσ...
1427 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
23 Απριλίου 2021
Μια πρώτη ενημέρωση για τις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας Σάββατο ΛΑΖΑΡΟΥ, Θ. Λειτουργία πρωί, ώρα 07:30 Κυριακή ΒΑΙΩΝ, Θ....
877 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
21 Απριλίου 2021
Κατόπιν επικοινωνίας με την ΔΕΥΑ Αγιας μας ενημέρωσαν πως η διακοπή στη παροχή υδρευσης οφείλεται σε βλάβη στην πομώνα α...
763 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
14 Απριλίου 2021
Αγαπητοί μου ενορίτες, Το ερχόμενο Σάββατο 17 Απριλίου 2021, εκτάκτως θα τελέσουμε θεία λειτουργία <<ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟ...
881 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
31 Μαρτίου 2021
  Δεν έχει υπάρξη τέτοια εικόνα απαξίωσης ενός τόπου, στα ιστορικά χρονικά. Ο Αετόλοφος έρμαιο στην τύχη του το μόν...
1076 Εμφανίσεις

Επικοινωνηστε μαζι μας για κάθε πληροφορία σχετικά με τον Αετόλοφο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies που διασφαλίζουν την καλύτερη εμπειρία.