asas

Οι ναοι μας

Πραγματικά κοσμήματα που συμπληρώνουν την ιστορία μας

/ Add new comment

Μεσοβυζαντινή ξυλόστεγη τρίκλιτη Βασιλική χωρισμένη με πεσσοστοιχίες σε τρία κλίτη. Είναι κτισμένη σε θεμέλια παλαιοχριστιανικού ή Βυζαντινού Ναού. Διακρίνονται εντοιχισμένα αρχαία, παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά (1362 μ.Χ.) αρχιτεκτονικά μέλη.

Σώζεται στο Ιερό επισκοπικό σύνθρονο. Γνώρισε συνεχείς επισκευές κατά τον 17ο και 19ο αιώνα.

/ Add new comment

Τρίκλιτη βασιλική. Διατηρεί τοιχογραφίες καλής τέχνης του 18ου και 19ου αιώνος. Μικρός ναός, δρομικός, με νάρθηκα. Σώζεται και το μικρό του κωδωνοστάσιο. Βρίσκεται πολύ κοντά στο δρόμο που ενώνει σήμερα το χωριό με την Αγιά.
Ο Νικ. Γιαννόπουλος δεν έδωσε παρά λίγα στοιχεία γι' αυτόν. Δεν βρήκε επιγραφή και τότε.
Βρήκε όμως μέσα στο ναό διάφορα μάρμαρα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά. Ένα από αυτά το είδαμε κατά την επίσκεψή μας στον ίδιο ναό.

/ Add new comment

Το 1955 στη θέση παλαιότερου Ναού σε απόσταση 3 χιλιομέτρων έξω από το χωριό βρίσκεται ο ναός του Προδρόμου. Το κτίριο είναι πρόσφατο (1995) και υψώθηκε στα ερείπια παλαιότερου ναού.
Ο Θεοδ. Χατζημιχάλης επισημαίνει την ύπαρξη ενός μεγάλου κίονα στη θέση αυτή και υποθέτει την ύπαρξη ειδωλολατρικού ιερού στο χώρο αυτό.
Ο Ν. Νικονάνος στις μέρες μας επισημαίνει επιπλέον την ύπαρξη ενός μεγάλου μαρμάρου 80Χ63Χ60 εκ.και το μισό από το στόμιο ενός παλαιού πηγαδιού.

/ Add new comment

Στην κορυφή του λόφου «Αετός» επίσης αναφέρεται ότι υπήρχε ναΐσκος της Αγίας Τριάδας. Κατά την ισοπέδωση του χώρου πρίν δύο χρόνια, βρέθηκαν τα θεμέλια και τοίχοι μικρού ύψους ενός μικρού κτίσματος κατά τις πληροφορίες κατοίκων του χωριού.

/ Add new comment

Πάνω από το χωριό, στην πλαγιά του λόφου «Αετός», ένα μικρό φυσικό σπήλαιο μετατράπηκε σε ασκητήριο μοναχών. Εσωτερικά το κοίλωμα του βράχου δεν έχει μετατραπεί. Χτίστηκε όμως στην είσοδό του τοίχος και αφέθηκε μια μικρή είσοδος. Στη θέση της επιχρισμένης Κόγχης λίγα ίχνη μαρτυρούν την ύπαρξη τοιχογραφιών. Κατά το Νικ. Νικονάνο υπάρχουν δυο στρώματα .

/ Add new comment

Μνημείο του 18ου αιώνος με μεταγενέστερες επεμβάσεις και τοιχογραφίες του 1820/22. Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε προέρχονται από τον Ν. Γιαννόπουλο, ο οποίος έγραψε σε μικρό του δημοσίευμα ότι κατάγραψε κατά την επίσκεψή του στο χωριό στα 1934.

Η επίσκεψή του στον Αετόλοφο ήταν και βιαστική και οπωσδήποτε όχι ευχάριστη.

Για τον ίδιο το ναό δεν μας άφησε πολλά στοιχεία. Του χρωστάμε τηδιάσωση της επιγραφής του ναού, η οποία πια δεν υπάρχει. Την αναδημοσιευουμε για να τη σχολιάσουμε.

/ Add new comment

Μικρός μονόχωρος ναΐσκος με τοιχογραφίες του 1800. Μικρός δρομικός ναός με νάρθηκα, περνάει απαρατήρητος λόγω του μεγέθους του και της εξωτερικής του μορφής, η οποία δε διαφέρει από τα ταπεινά κάπου-κάπου σωζόμενα τουρκόσπιτα.

Ο Νικ. Γιαννόπουλος δεν αναφέρει τίποτε γι' αυτόν. Μπήκαμε στο σκοτεινό εσωτερικό του και διαπιστώσαμε ότι διασώζει την επιγραφή του σχεδόν ανέπαφη.

Άρθρα αρχείου

04 Δεκεμβρίου 2016
Ανεξάντλητη η φαντασία και η δημιουργία των γυναικών του χωριού μας με το Σύλλογό τους να πρωταγωνιστεί στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.Σημείο αναφοράς η βρα...
507 hits
10 Αυγούστου 2018
Μια ανεξαντλητη δεξαμενη αθλητισμου για το χωριό μας η ποδοσφαιρικη ομάδα Αετός Αετολόφου διοργανώνει την ετήσια χοροεσπερίδα του την Τρίτη το βράδυ στις 14 Αυγ...
260 hits
04 Φεβρουαρίου 2018
Δημιούργησαν μια πολύ όμορφη βραδιά οι γυναίκες του χωριού μας με το κέφι και η ανταλλαγή ευχών να ξεχωρίζουν. Την εκδήλωση ευλόγησε στο ξεκίνημα ο Πάτερ Γεράσι...
1246 hits
20 Ιουλίου 2016
Μια μικρή επίσκεψη που έκανα στο σπίτι του ζωγράφου συγχωριανού μας Sergio Hatzoulis ήταν η επιβεβαίωση για άλλη μια φορά ότι συναντάς μια μεγάλη καλλιτεχνική μ...
1600 hits
20 Φεβρουαρίου 2017
Μεγάλη κινητικότητα για την οργάνωση μιας άψογης καρναβαλικής εκδήλωσης πραγματοποιείται στο Γερακάρι αυτές τις μέρες.Τόσο η Τοπική Κοινότητα όσο και ο Μορφωτικ...
749 hits
18 Ιουνίου 2016
Η παρέα το απαιτεί το προγραμματίζει και το οργανώνει αφου πέσει το ρεφενέ κι όλα τ αλλα βρίσκουν το δρόμο τους ...
492 hits
18 Απριλίου 2018
Με ισχυρά αντανακλαστικά και με σεβασμό στην τρίτη ηλικία η Ομαδα Ιντερνετ του χωριού μας εγκατέστησε ένα νέο υπολογιστή για τις ανάγκες χρήσης του Αγροτικού Ια...
261 hits

Επικοινωνηστε μαζι μας για κάθε πληροφορία σχετικά με τον Αετόλοφο