asas

Οι ναοι μας

Πραγματικά κοσμήματα που συμπληρώνουν την ιστορία μας

/ Add new comment

Μεσοβυζαντινή ξυλόστεγη τρίκλιτη Βασιλική χωρισμένη με πεσσοστοιχίες σε τρία κλίτη. Είναι κτισμένη σε θεμέλια παλαιοχριστιανικού ή Βυζαντινού Ναού. Διακρίνονται εντοιχισμένα αρχαία, παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά (1362 μ.Χ.) αρχιτεκτονικά μέλη.

Σώζεται στο Ιερό επισκοπικό σύνθρονο. Γνώρισε συνεχείς επισκευές κατά τον 17ο και 19ο αιώνα.

/ Add new comment

Τρίκλιτη βασιλική. Διατηρεί τοιχογραφίες καλής τέχνης του 18ου και 19ου αιώνος. Μικρός ναός, δρομικός, με νάρθηκα. Σώζεται και το μικρό του κωδωνοστάσιο. Βρίσκεται πολύ κοντά στο δρόμο που ενώνει σήμερα το χωριό με την Αγιά.
Ο Νικ. Γιαννόπουλος δεν έδωσε παρά λίγα στοιχεία γι' αυτόν. Δεν βρήκε επιγραφή και τότε.
Βρήκε όμως μέσα στο ναό διάφορα μάρμαρα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά. Ένα από αυτά το είδαμε κατά την επίσκεψή μας στον ίδιο ναό.

/ Add new comment

Το 1955 στη θέση παλαιότερου Ναού σε απόσταση 3 χιλιομέτρων έξω από το χωριό βρίσκεται ο ναός του Προδρόμου. Το κτίριο είναι πρόσφατο (1995) και υψώθηκε στα ερείπια παλαιότερου ναού.
Ο Θεοδ. Χατζημιχάλης επισημαίνει την ύπαρξη ενός μεγάλου κίονα στη θέση αυτή και υποθέτει την ύπαρξη ειδωλολατρικού ιερού στο χώρο αυτό.
Ο Ν. Νικονάνος στις μέρες μας επισημαίνει επιπλέον την ύπαρξη ενός μεγάλου μαρμάρου 80Χ63Χ60 εκ.και το μισό από το στόμιο ενός παλαιού πηγαδιού.

/ Add new comment

Στην κορυφή του λόφου «Αετός» επίσης αναφέρεται ότι υπήρχε ναΐσκος της Αγίας Τριάδας. Κατά την ισοπέδωση του χώρου πρίν δύο χρόνια, βρέθηκαν τα θεμέλια και τοίχοι μικρού ύψους ενός μικρού κτίσματος κατά τις πληροφορίες κατοίκων του χωριού.

/ Add new comment

Πάνω από το χωριό, στην πλαγιά του λόφου «Αετός», ένα μικρό φυσικό σπήλαιο μετατράπηκε σε ασκητήριο μοναχών. Εσωτερικά το κοίλωμα του βράχου δεν έχει μετατραπεί. Χτίστηκε όμως στην είσοδό του τοίχος και αφέθηκε μια μικρή είσοδος. Στη θέση της επιχρισμένης Κόγχης λίγα ίχνη μαρτυρούν την ύπαρξη τοιχογραφιών. Κατά το Νικ. Νικονάνο υπάρχουν δυο στρώματα .

/ Add new comment

Μνημείο του 18ου αιώνος με μεταγενέστερες επεμβάσεις και τοιχογραφίες του 1820/22. Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε προέρχονται από τον Ν. Γιαννόπουλο, ο οποίος έγραψε σε μικρό του δημοσίευμα ότι κατάγραψε κατά την επίσκεψή του στο χωριό στα 1934.

Η επίσκεψή του στον Αετόλοφο ήταν και βιαστική και οπωσδήποτε όχι ευχάριστη.

Για τον ίδιο το ναό δεν μας άφησε πολλά στοιχεία. Του χρωστάμε τηδιάσωση της επιγραφής του ναού, η οποία πια δεν υπάρχει. Την αναδημοσιευουμε για να τη σχολιάσουμε.

/ Add new comment

Μικρός μονόχωρος ναΐσκος με τοιχογραφίες του 1800. Μικρός δρομικός ναός με νάρθηκα, περνάει απαρατήρητος λόγω του μεγέθους του και της εξωτερικής του μορφής, η οποία δε διαφέρει από τα ταπεινά κάπου-κάπου σωζόμενα τουρκόσπιτα.

Ο Νικ. Γιαννόπουλος δεν αναφέρει τίποτε γι' αυτόν. Μπήκαμε στο σκοτεινό εσωτερικό του και διαπιστώσαμε ότι διασώζει την επιγραφή του σχεδόν ανέπαφη.

Άρθρα αρχείου

16 Ιουλίου 2018
Μα είναι δυνατόν ηλικιωμένη του χωριού να πλησιαζει τα παιδιά στο εργαστήρι τους και να τους ζητά εξηγήσεις ποιος πληρώνει το ρεύμα που καταναλώνουν με αποτέλεσ...
221 hits
29 Ιουλίου 2017
Καταφύγιο κάθε λογής σκύλου έχει γίνει το χωριό και η φριχτή κατάσταση που περιγράφεται απ τους κατοίκους είναι δύσκολο να μας αφήσει ασυγκίνητους. Γονείς που σ...
449 hits
15 Ιουλίου 2018
Εκτελείτε και καταρακώνεται την ψυχολογία μας καθημερινά εδω στο χωριό κύριοι ανευθυνοϋπεύθυνοι της εξουσίας ...
950 hits
29 Ιουλίου 2017
Κρανίου τόπος θυμίζουν οι παιδικές χαρές και όλοι σχεδόν οι δημόσιοι χώροι στον Αετόλοφο. Βρίθουν σκουπιδιών και δυσωδίας με άμεσο τον κίνδυνο για τη δημόσια υγ...
444 hits
11 Δεκεμβρίου 2017
Φωταγώγησαν το Χριστουγεννιάτικο δένδρο στην Ανάβρα δίνοντας έτσι, ακόμα πιο γιορταστικό τόνο στις μέρες που διανύουμε και που έρχονταιΚάτω από την σκέπη του Συ...
581 hits
21 Φεβρουαρίου 2018
Ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών του χωριού η Κοινότητα και η συμβολή του Δημου Αγιάς χάρισαν μια πανέμορφη νύχτα τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες.Εί...
241 hits
21 Φεβρουαρίου 2018
Αντι για εκδηλώσεις και μεγάλες γιορτες που ειναι στην ψυχή μας παραδώσαμε ένα χωριό κουφάρι περιτριγυρισμένο από κατι περίεργους χωρίς ευθυξία κι αίσθημα ευθύν...
350 hits

Επικοινωνηστε μαζι μας για κάθε πληροφορία σχετικά με τον Αετόλοφο