All for Joomla All for Webmasters

asas

Οι ναοι μας

Πραγματικά κοσμήματα που συμπληρώνουν την ιστορία μας

/ Add new comment

Μεσοβυζαντινή ξυλόστεγη τρίκλιτη Βασιλική χωρισμένη με πεσσοστοιχίες σε τρία κλίτη. Είναι κτισμένη σε θεμέλια παλαιοχριστιανικού ή Βυζαντινού Ναού. Διακρίνονται εντοιχισμένα αρχαία, παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά (1362 μ.Χ.) αρχιτεκτονικά μέλη.

Σώζεται στο Ιερό επισκοπικό σύνθρονο. Γνώρισε συνεχείς επισκευές κατά τον 17ο και 19ο αιώνα.

/ Add new comment

Τρίκλιτη βασιλική. Διατηρεί τοιχογραφίες καλής τέχνης του 18ου και 19ου αιώνος. Μικρός ναός, δρομικός, με νάρθηκα. Σώζεται και το μικρό του κωδωνοστάσιο. Βρίσκεται πολύ κοντά στο δρόμο που ενώνει σήμερα το χωριό με την Αγιά.
Ο Νικ. Γιαννόπουλος δεν έδωσε παρά λίγα στοιχεία γι' αυτόν. Δεν βρήκε επιγραφή και τότε.
Βρήκε όμως μέσα στο ναό διάφορα μάρμαρα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά. Ένα από αυτά το είδαμε κατά την επίσκεψή μας στον ίδιο ναό.

/ Add new comment

Το 1955 στη θέση παλαιότερου Ναού σε απόσταση 3 χιλιομέτρων έξω από το χωριό βρίσκεται ο ναός του Προδρόμου. Το κτίριο είναι πρόσφατο (1995) και υψώθηκε στα ερείπια παλαιότερου ναού.
Ο Θεοδ. Χατζημιχάλης επισημαίνει την ύπαρξη ενός μεγάλου κίονα στη θέση αυτή και υποθέτει την ύπαρξη ειδωλολατρικού ιερού στο χώρο αυτό.
Ο Ν. Νικονάνος στις μέρες μας επισημαίνει επιπλέον την ύπαρξη ενός μεγάλου μαρμάρου 80Χ63Χ60 εκ.και το μισό από το στόμιο ενός παλαιού πηγαδιού.

/ Add new comment

Στην κορυφή του λόφου «Αετός» επίσης αναφέρεται ότι υπήρχε ναΐσκος της Αγίας Τριάδας. Κατά την ισοπέδωση του χώρου πρίν δύο χρόνια, βρέθηκαν τα θεμέλια και τοίχοι μικρού ύψους ενός μικρού κτίσματος κατά τις πληροφορίες κατοίκων του χωριού.

/ Add new comment

Πάνω από το χωριό, στην πλαγιά του λόφου «Αετός», ένα μικρό φυσικό σπήλαιο μετατράπηκε σε ασκητήριο μοναχών. Εσωτερικά το κοίλωμα του βράχου δεν έχει μετατραπεί. Χτίστηκε όμως στην είσοδό του τοίχος και αφέθηκε μια μικρή είσοδος. Στη θέση της επιχρισμένης Κόγχης λίγα ίχνη μαρτυρούν την ύπαρξη τοιχογραφιών. Κατά το Νικ. Νικονάνο υπάρχουν δυο στρώματα .

/ Add new comment

Μνημείο του 18ου αιώνος με μεταγενέστερες επεμβάσεις και τοιχογραφίες του 1820/22. Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε προέρχονται από τον Ν. Γιαννόπουλο, ο οποίος έγραψε σε μικρό του δημοσίευμα ότι κατάγραψε κατά την επίσκεψή του στο χωριό στα 1934.

Η επίσκεψή του στον Αετόλοφο ήταν και βιαστική και οπωσδήποτε όχι ευχάριστη.

Για τον ίδιο το ναό δεν μας άφησε πολλά στοιχεία. Του χρωστάμε τηδιάσωση της επιγραφής του ναού, η οποία πια δεν υπάρχει. Την αναδημοσιευουμε για να τη σχολιάσουμε.

/ Add new comment

Μικρός μονόχωρος ναΐσκος με τοιχογραφίες του 1800. Μικρός δρομικός ναός με νάρθηκα, περνάει απαρατήρητος λόγω του μεγέθους του και της εξωτερικής του μορφής, η οποία δε διαφέρει από τα ταπεινά κάπου-κάπου σωζόμενα τουρκόσπιτα.

Ο Νικ. Γιαννόπουλος δεν αναφέρει τίποτε γι' αυτόν. Μπήκαμε στο σκοτεινό εσωτερικό του και διαπιστώσαμε ότι διασώζει την επιγραφή του σχεδόν ανέπαφη.

Άρθρα αρχείου

16 Μαΐου 2018
Δεν μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους το μέγεθος της απαξίωσης που βιώνει το χωριό μας. Μικρά καθημερινά προβλήματα χρονίζουν... με αποτέλεσμα να δημιουργούν τ...
263 hits
22 Απριλίου 2017
Η ομάδα πρωτοβουλίας Ιντερνετ HotSpot Wi-Fi στο χωριό μας έτρεξε γι άλλη μια φορά κοντά στην τεχνολογία. Ούτε για μια στιγμή δε δίστασαν τα μέλη της, να αναβαθμ...
771 hits
03 Οκτωβρίου 2016
Την πρώτη τους μεγάλη συνάντηση πραγματοποιούν τα μέλη της ομάδας WiFi Internet Αετολοφόφου απόψε 3 Οκτωβρίου 2016 στο μίνι μάρκετ του χωριού στις 8 το βράδυ.Θα...
346 hits
04 Ιανουαρίου 2018
Ζντ μπαρα σι λιεμει αφού ντ μπουλουσάμι.Ηταν η απάντηση απ τα πιτσιρίκια του Αετολόφου σημερινοί 75αρηδες περίπου... στην άρνηση του ιερέα του χωριού να ρίξει  ...
268 hits
15 Ιανουαρίου 2017
Ο αυτοσχεδιασμός η καλή διάθεση και το χιούμορ των Αετολοφιτών αποτυπώνονται στη δημιουργία του χιονάνθρωπου στην πλατεία του χωριού. Αρπάξαν την ευκαιρία να δι...
874 hits
03 Απριλίου 2017
Ας υποθέσουμε ότι πρόκειτε για αφέλεια η απροσεξία. Αλλωστε η εποχή της οικονομικής κρίσης μας οδήγησε σε μια καταστροφική εσωστρέφεια... όλους. Σίγουρα έχουμε ...
616 hits
20 Αυγούστου 2017
Το Βαθύρεμα βρίσκεται κοντά στην Αγιά σε απόσταση 3 χλμ από αυτή. Είναι μια περιοχή με διάφορες γεωργικές καλλιέργειες και τίποτα δεν δείχνει, ότι κάποτε ήταν σ...
368 hits

Επικοινωνηστε μαζι μας για κάθε πληροφορία σχετικά με τον Αετόλοφο

Open Chat
1
Close chat
Γειά σου! Ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Πάτησε το πλήκτρο Έναρξης για να συζητήσεις μαζί μας.

Έναρξη