asas

Ιστορια

Ιστορικές αναφορές για το χωριό μας

/ Add new comment

Το χωριό ΄΄Αετόλοφος ΄΄ παλιότερα ΄΄Δέσιανη΄΄ βρισκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αγιάς, αθέατο απ αυτή, αφού ορθώνονται οι δυο λόφοι ΄΄ Αετός ΄΄ και ΄΄ Ανάληψη ΄΄.

Είμαστε γεωργικό χωριό και κατά την απογραφή του 1981 αριθμούσαμε περίπου στους 600 κατοίκους, ενώ κατά την τελευταία απογραφή του 2011, τριάντα χρόνια μετά, ο πληθυσμός μόλις που ξεπερνά τους 300 κατοίκους.

/ Add new comment

Οι λόφοι "Αετός" και "Ανάληψη" ταυτίζονται από μερικούς ερευνητές με τους Δίδυμους Κολωνούς. Ο Αετόλοφος ταυτίζεται πιθανότατα με τη βυζαντινή Βέσαινα.

Υπέρ της άποψης αυτής συνηγορεί η εύρεση επισκοπικού θρόνου στο βυζαντινό ναό της Παναγίας του Αετολόφου, αφού γνωρίζουμε την ύπαρξη επισκοπής Βεσαίνης στην περιοχή, ήδη από τον 11ο αιώνα.

Έτσι και το παλιό όνομα "Δέσιανη" θα πρέπει να θεωρηθεί παραφθορά του Βέσαινα και όχι - κατά παλιότερη άποψη - του Ντέτσαν', από το ομώνυμο σερβικό μοναστήρι.

/ Add new comment

Αετολοφος Αγιας Λάρισας 27 Ιουνίου 2007 Ακριβή αντιγραφή από το πρωτότυπο  με ελάχιστες επεξηγήσεις εντος παρενθέσεως από τον συγγραφέα του πρωτότυπου

Δεσιανη 2 Μαΐου 1952 ΣΤ Δημοτικού. Όπως τα διηγείτο ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς και ο Γιώργος Σακελαρίου,

βόσκοντας τα ζώα στο λιβάδι (αλώνια) στην Κερμελοστρατα ( ο δρυμός που πάει στο χωριό Πρινια – Κιρμιλι

Όταν έφυγε ο Βελη Πασάς απ το χωριό μας ο ευλογημένος τούτος τόπος έπεσε στα χέρια του Σατράπη… Στέφανου Φωτιάδη Όλη η περιοχή της Δεσιανης (Αετολόφου), Τσικήρι, Γρουβιανη και το Βαθυρεμα διαφεντεύονταν από την παρουσία του. Στο χωριό μας ήταν δεν ήταν 30 οικογένειες φτωχές που κατοικούσαν σε σπίτια αχούρια από την κατοχή του Βελη Πασά.

/ Add new comment

Παλιοκλήσια... Τοποθεσία που μας θυμίζει έναν παλιό ερειπωμένο ναΐσκο των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων. Σύμφωνα με τη διήγηση της Αικατερίνης Τζιούνα από την Ποταμιά, η μόνη γυναίκα που πήγε στο Ελληνικό Γυμνάσιο της εποχής.

Βρισκόμαστε στα 1812 όπου κάτω απ αυστηρές διαταγές του Βελή Πασά  είχαν τελειώσει τα έργα της Λίμνης, του Χαμάμ του Χαρεμιού και όλα τα απαραίτητα έργα για τις ανέσεις του. Απασχόλησε πολλούς χωριανούς από τις αγροτικές εργασίες και τα έργα ήταν χρονοβόρα. Οι επιστάτες του έβαλαν πρόγραμμα και για νέες καλλιέργειες.

Επικοινωνηστε μαζι μας για κάθε πληροφορία σχετικά με τον Αετόλοφο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies που διασφαλίζουν την καλύτερη εμπειρία.