asas

Τα νεα μας

Από το χωριό και το Δήμο μας!

Ο Βελή Πασάς το 1803 αγόρασε την περιοχή του Αετολόφου!!!

Ο Βελή Πασάς το 1803 αγόρασε την περιοχή του Αετολόφου Ο Βελή Πασάς το 1803 αγόρασε την περιοχή του Αετολόφου

Το 1803, όταν δηλαδή ο γιος του Αλή πασά των Ιωαννίνων Βελής, αγόρασε την περιοχή του Αετολόφου και την έκανε τσιφλίκι του. Σύμφωνα όμως, με μία ενθύμηση του 1803 (στις 26 Ιουνίου) συμπεραίνουμε ότι ο Αετόλοφος είχε περιέλθει στην περιουσία του Βελή πριν από αυτή την ημερομηνία, γιατί τότε την επισκέφτηκε για να συγκεντρώσει το σιτάρι των κτημάτων του. Τον επόμενο μήνα (στις 8 Ιουλίου) ο χώρος στο βόρειο άκρο της λίμνης Κάρλας είχε γεμίσει με νερό, ενώ παράλληλα είχε ολοκληρωθεί η ανέγερση του παλατιού.

Όταν έγινε η αγοραπωλησία, το Βαθύρρεμα αποτελούσε «κισλά», δηλαδή λιβάδι ενωμένο με τον Αετόλοφο. Υποθέτουμε ότι οι λόγοι που οδήγησαν το Βελή στην αγορά της περιοχής ήταν καθαρά οικονομικοί, διότι θα επωφελούταν από τα σιτηρά και τη σηροτροφία, η οποία εν τω μεταξύ είχε περάσει στο Μεταξοχώρι και στην Αγιά. Άλλωστε, για οικονομικούς λόγους είχε εντάξει και τον Αλμυρό στην περιουσία του, όπως μας πληροφορεί ο Αργύρης Πετρονώτης, ο οποίος μελέτησε τμήμα της ανέκδοτης αλληλογραφίας του Βελή με τον εμπορικό του πράκτορα στη Μάλτα ονόματι Jameson Hunter. Το κύριο σώμα των επιστολών μιλά για την εξαγωγή σιταριού από τα τσιφλίκια της Θεσσαλίας και άλλων προϊόντων από το λιμάνι του Βόλου και από άλλες σκάλες του Παγασητικού. Η γη του Αλμυρού ήταν σημαντική για το Βελή λόγω της παραγωγής καπνού εξαιρετικής ποιότητας και μεταξιού – σε μικρές όμως ποσότητες.

Σχεδόν αμέσως με την αγορά της περιοχής διά της τέρψεως αυτού και του χαρεμιού του έφτιαξε μία τεχνητή λίμνη στον Αετόλοφο κατά το πρότυπο της λίμνης των Ιωαννίνων. Ο Χατζημιχάλης αναπλάθει τις συνθήκες (η αρχή των εργασιών ήταν ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα) και το καθεστώς της αγγαρείας υπό τις οποίες δημιουργήθηκε αυτή η λίμνη, που προκάλεσε αγανάκτηση στους κατοίκους και πρόσκαιρη μείωση των γεννημάτων τους και γι’ αυτό αύξηση των τιμών των προϊόντων.

Από τη στιγμή που τα χωριά άλλαξαν ιδιοκτήτη, άλλαξε και η οικονομική κατάσταση των κατοίκων, καθώς αυξήθηκαν οι φόροι προς όφελος της αύξησης των εισοδημάτων του Βελή. Ο Ιωάννης Γιαννόπουλος δημοσιεύει τμήμα από το αρχείο του Αλή πασά που βρίσκεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και αφορά μια καταγραφή του εισοδήματος του γιου του Βελή μη προσδιορίσιμου έτους «ἀπὸ τζεφλικιά του μαλκιανέδες του καὶ καθ’ ἑξῆς, ὁποῦ εἰς μίαν ἀνάλογον καὶ εὐτυχεισμένην χρονιάν, νὰ πουληθῇ τὸ σιτάρη πρὸς πέντε γρόσσια πόσο ἠμπορεῖ νὰ γένῃ».

Στο βιλαέτι της Λάρισας αντιστοιχούν ανάμεσα στα άλλα 39 ζευγάρια από τη «Δέσιανη μὲ Βαθύρεμα, ἤτοι Μπουγιούκ- κοϊ μὲ τὸν μῦλον καὶ κισλὰ», ενώ παρακάτω σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Βελής καλείται να πληρώσει «ποδοκόπιο» και «χρονικό» για τη Δέσιανη ύψους 5.000 γροσίων, ποσό που αν μη τι άλλο έπρεπε να εισπράξει σε πολλαπλάσιο βαθμό, ώστε να του μείνει κέρδος.

Ο Λεονάρδος στη δική του Χωρογραφία (δημοσιευμένη σαράντα πέντε χρόνια μετά από το έργο των Δημητριέων) συγκαταλέγει την επαρχία Αγιάς με τα χωριά της στο γεωγραφικό – διοικητικό τμήμα της Θετταλομαγνησίας, της οποίας μάλιστα είναι και πρωτεύουσα. Αναφέρει την ονομασία του χωριού Βαθύρμον, για το οποίο γράφει μόνο ότι «εἶναι ἕνα ἑλληνικὸ χωριὸ» που βρίσκεται στα πέριξ της τοποθεσίας, ενώ συμπληρώνει σε υποσελίδια σημείωσή του ότι έχει διαλυθεί από το 17ο αιώνα.

Το 1838 ο αντιπρόξενος Βόλου Δ. Καρίλου ή Κορίλου ζήτησε από το Γρηγόριο Κωνσταντά να του στείλει μία περιγραφή της Μαγνησίας. Ο Κωνσταντάς ξανάγραψε το αρχικό χειρόγραφο, για να κρατήσει κατά το συνήθειό του τα πρόχειρα φύλλα και να στείλει τα καθαρογραμμένα. Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η τύχη των τελευταίων. Ωστόσο, τα πρώτα βρέθηκαν τυχαία στη Βιβλιοθήκη της Σχολής των Μηλεών, είναι ελλιπή και σε σκόρπια φύλλα. Παρόλα αυτά, είμαστε τυχεροί, γιατί μάς έχει σωθεί η περιγραφή της επαρχίας Αγιάς, από την οποία αξίζει να συγκρατηθεί ότι η Αγιά είναι πρωτεύουσα και μητρόπολη της επαρχίας και ότι ο Δημητριάδος κατοικεί το χειμώνα εκεί.

Όσον αφορά στην περιοχή που μας ενδιαφέρει ονομάζει μόνο τη Δέσιανη. Στο χωριό αυτό, που ήταν τσιφλίκι του Βελή πασά, τοποθετεί μία μικρή λίμνη κοντά στην οποία ο Βελής έχτισε παλάτια, που έκαψαν οι Τούρκοι αργότερα, όταν έχασε την εξουσία του.

Αργότερα, η κυριότητα της περιοχής πέρασε στο γαμπρό του Βελή, το Νετζήπ μπέη, ο οποίος την πούλησε στη συνέχεια (το 1840) στο μουλά της Λάρισας, Σουκρή εφέντη. Από το αρχείο του Μιλτιάδη Δάλλα μαθαίνουμε ότι το 1868 η Μονή Βαθύρεμα (sic) σύναψε δάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον η μονή του Αγίου Αθανασίου κατοικούνταν από μοναχούς. Εννέα χρόνια αργότερα ο Δωρόθεος Σχολάριος στην έκθεσή του για τους οικισμούς που ανήκαν στη μητρόπολη Δημητριάδος δεν αναφέρει το Βαθύρρεμα, ίσως γιατί είχαν απομείνει ελάχιστοι κάτοικοι ή η κατοίκηση να είχε γίνει εποχιακή. Η Αγιά είχε τότε 1.850 κατοίκους και ο Αετόλοφος 200. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας η περιοχή πέρασε ως ενιαίο τσιφλίκι στην ιδιοκτησία της Πηνελόπης Φωτιάδη, η οποία πούλησε το λόφο του.

Απόσπασμα από:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΤΜΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΑΘΥΡΡΕΜΑΤΟΣ ΑΓΙΑΣ »
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ Δ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΕΜ: 1111004

ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
Ι. ΒΑΡΑΛΗΣ
Μ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ
Π. ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ

ΒΟΛΟΣ 2013

Στους 100 κατοίκους τα επόμενα 10 με 20 χρόνια ο Α...
Ντοκουμέντο: Πτυχιακή Α.Π.Θ για τον Ι.Ν Παναγίας Α...
 
Αετόλοφος
21 Νοεμβρίου 2021
Αγαπητοί μου ενορίτες, μετά από πολύ καιρό αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας, αρχικά δια της παρούσης και κ...
679 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
29 Μαϊος 2021
Σε προγραμματισμένες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας θα προχωρήσ...
1382 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
23 Απριλίου 2021
Μια πρώτη ενημέρωση για τις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας Σάββατο ΛΑΖΑΡΟΥ, Θ. Λειτουργία πρωί, ώρα 07:30 Κυριακή ΒΑΙΩΝ, Θ....
846 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
21 Απριλίου 2021
Κατόπιν επικοινωνίας με την ΔΕΥΑ Αγιας μας ενημέρωσαν πως η διακοπή στη παροχή υδρευσης οφείλεται σε βλάβη στην πομώνα α...
736 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
14 Απριλίου 2021
Αγαπητοί μου ενορίτες, Το ερχόμενο Σάββατο 17 Απριλίου 2021, εκτάκτως θα τελέσουμε θεία λειτουργία <<ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟ...
855 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
31 Μαρτίου 2021
  Δεν έχει υπάρξη τέτοια εικόνα απαξίωσης ενός τόπου, στα ιστορικά χρονικά. Ο Αετόλοφος έρμαιο στην τύχη του το μόν...
1045 Εμφανίσεις

Επικοινωνηστε μαζι μας για κάθε πληροφορία σχετικά με τον Αετόλοφο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies που διασφαλίζουν την καλύτερη εμπειρία.